In een prachtig wonderland combineert Cornelie Tollens het dierlijke instinct met een meisjesachtige onschuld. Wie goed kijkt ziet een diepere laag, waarin leegte en verlangen een hoofdrol spelen. Haar werken lijken een zoektocht te vertegenwoordigen naar De Onmogelijke Liefde en naar een verbintenis tussen het geestelijke en het vleselijke. Maar bij vlagen zijn het gruwelijke nachtmerries over de beestachtigheid en de eindigheid van het bestaan. Het is een zoektocht door ruimte en tijd waarbij ze zich aangetrokken voelt tot duistere en seksueel geladen zaken.

Haar werken geven een kijkje in de vele emoties die een ziel kan beleven; van angst en verdriet tot hartstocht en euforie. Met als resultaat een variëteit aan obscure scenario’s, wilde uitspattingen en sprookjesachtige taferelen. Verscholen achter de primitieve lusten schuilt immers een zeker gevoelsconflict waar we niet altijd grip op krijgen. Harde contrasten tussen leven en dood, komedie en tragiek, paradijs en hel symboliseren het eeuwige verlangen naar de liefde. Zoet en wreed smelten samen in de vormen van snoep en vlees. Ze onderzoekt hoe deze extremen zich tot elkaar verhouden, zonder een wezenlijk antwoord te verwachten. Het mooie van het mysterie is tenslotte dat het ons eindeloos betovert.

Haar stijl is vuig met een flinke laklaag. Romantisch en koelbloedig tegelijk. Ze combineert haar ongetemde dromen met een klassieke beeldtaal waardoor een opvallende tweestrijd ontstaat. Steeds opnieuw verraadt ze haar fascinatie voor het dierlijke in de mens, een thema dat ze afwisselend op exotische en rauwe wijze verbeeldt. In haar composities krijgen elementen van een duister universum op steeds andere wijze gestalte; een universum dat overleeft door de vergankelijkheid van het alles.

Start typing and press Enter to search